Novice

Več novic >> Arhiv

Ni nam vseeno - Take care

20.02.2013

NG razstava na Bledu

6. 3. 2013 ob 19. uri bo v Informacijskem središču Triglavskega narodnega parka, Triglavski roži na Bledu, otvoritev fotografske razstave National Geographica z naslovom "NI NAM VSEENO-TAKE CARE".

Po otvoritvi bo predavanje uveljavljenega fotografa Arneja Hodaliča o nastajanju razstave in fotografiji na splošno.

Razstava bo na ogled do 9. 6. 2013.

Ni nam vseeno: v navdih vsem pri skrbi za naš planet

Prizori iz narave v Sloveniji in ZDA, ujeti v objektiv fotografov National Geographica

Ta svet je edini, ki ga imamo. Prostran je in raznolik in kar brsti od življenja. Toda kot vemo, ga ogrožajo podnebne spremembe in kopnenje virov zaradi hitro rastočega števila prebivalcev in vse večje potrošnje. Zato ne pretiravamo, če rečemo, da se mora prav vsak potruditi in pomagati ohraniti ta naš svet. Ta zbirka fotografij skuša biti v opomin in navdih hkrati: opominja nas, kako čudovit je naš planet, in želi prav vsakega od nas navdihniti, da bi prispeval k temu, da se ta lepota ohrani. Reševanje sveta se zdi neznansko zahtevna naloga, in če tako gledate nanj, nemara mislite, da sami ne zmorete storiti prav ničesar. Če pa na stvari pogledate drugače – kaj bi lahko kot posamezniki storili, da bi pomagali planetu – uvidite, da je veliko, zares veliko preprostih ukrepov, ki bi se jih lahko lotili.

Fotografije prikazujejo naravo v ZDA in Sloveniji. Nekatere teme so očitno značilnost ene ali druge od obeh dežel, prav zanimivo pa je, da bi bili številni razstavljeni posnetki lahko bodisi od tu ali od tam. Obe deželi, ZDA in Slovenija, sta pokrajinsko raznoliki. ZDA se seveda raztezajo na obsežnem ozemlju. V Sloveniji pa je, prav neverjetno, vsa osupljiva raznolikost strnjena na razmeroma majhnem prostoru.

Revija National Geographic slovi po čudovitih fotografijah in bržkone najstrožjih merilih za to, kaj objavi in česa ne. V tej zbirki so fotografije, ki so jih fotografi National Geographica posneli za revijo. Številne med njimi sploh še niso bile objavljene in so tu prvič postavljene na ogled. Mnoge nas tankočutno, a učinkovito opozarjajo na človekovo povezanost z naravo in na to, kako občutljivo je to ravnovesje.

Upamo, da vam bo razstava všeč. Še bolj pa se nadejamo, da vas bo navdihnila, in boste poiskali še novih poti, da bi pokazali, da vam "ni vseeno" za ta naš imenitni planet.

Christopher Wurst, vodja oddelka za odnose z javnostmi, Veleposlaništvo ZDA v Sloveniji; iz spremnega besedila k razstavi

organizator razstave NG