Novice

Več novic >> Arhiv

Potice iz Slovenije

11.11.2013

Dve leti po izdaji uspešne monografije Mojstrovine s kranjsko klobaso, nagrajene z mednarodno nagrado gourmand in nagrado za najlepšo slovensko knjigo leta 2011, je Založba Rokus Klett v Etnografskem muzeju predstavila novo kulinarično knjigo o slovenski tradicionalni jedi. Knjiga Potice iz Slovenije se vključuje v niz Rokusovih vrhunsko oblikovanih in vsebinsko dovršenih monografij. Tokrat je izdaja pisana na kožo sladkosnedim bralcem.  

Potice iz SlovenijeGlavni avtor in idejni oče nove monografije prof. dr. Janez Bogataj je skupaj s priznanim fotografom Tomom Jeseničnikom in oblikovalcem Edijem Berkom ter s pomočjo obsežne arhivske dokumentacije in drugih slikovnih virov ustvaril izdajo, ki jo bo z veseljem prebral vsak ljubitelj katere koli sladke ali slane potice.

Monografija je sestavljena iz dveh delov: prvi je zgodovinsko in etnološko usmerjen, drugi pa opisuje pripravo potic in navaja 40 receptov –  28 za sladke in 12 za slane potice.

Potice so imele in še vedno imajo pomembno mesto v prazničnem prehranjevanju. V knjigi tako najdemo številne podatke in zanimivosti o izvoru in razvoju potice, spoznamo poticam podobna peciva po Evropi, izvemo podrobnosti o poticah v različnih gastronomskih regijah Slovenije ter se poučimo o umeščenosti potice v tok vsakdanjega življenja, vse od zgodnjih omemb slovenskih književnikov iz 18. stoletja dalje.

 

Tehnični podatki: 240 strani, trda vezava, ščitni ovitek, format 23 x 28 cm