Novice

Več novic >> Arhiv

Pomembna pridobitev za otroke v programih (re)habilitacije

16.02.2011

Univerzitetni rehabilitacijski inštitut RS – Soča (URI-Soča) ter Društvo za kakovostno rehabilitacijo otrok Slovenije (KROS) sta včeraj, 16. februarja 2011, na otroškem oddelku URI-Soča slavnostno odprla poseben prostor za sproščanje in spodbujanje občutenja, imenovan Snoezelen. Velik del projekta je bil realiziran s pomočjo izkupička dobrodelne dražbe fotografij, ki so jih posneli udeleženci natečajev revij National Geographic Junior in National Geographic Slovenija. Fotografije so bile razstavljene tudi na razstavi V rumenem okvirju v ljubljanski Galeriji TR3, njihovi avtorji pa so bili tako otroci kot odrasli fotografi. Najdražjo fotografijo z naslovom »Na ulici« avtorja Mateja Koširja so v okviru dražbe prodali za kar 1.700 EUR, kar je nov rekord v zgodovini dražb slovenskega National Geographica. Pobudnica 6. dobrodelne dražbe fotografij National Geographic je bila Barbara Čeferin, direktorica Galerije Fotografija in kustosinja razstave.

Ob tej priložnosti sta se URI Soča ter KROS zahvalila tudi ostalim donatorjem. Še posebej pa sta izpostavila fotografa Arneja Hodaliča, sicer tudi urednika fotografije obeh omenjenih revij National Geographica, ki je ustvaril koledar »Dva obraza sveta«, s prodajo katerega so zbrali še dodatna sredstva za nakup prilagojenih športnih pripomočkov za otroke s posebnimi potrebami.

Kaj je Snoezelen

Nova, včeraj svečano odprta multisenzorna soba (Snoezelen) omogoča mladim pacientom sprejemanje informacij preko različnih čutil, povezanost čutnega zaznavanja in gibanja, boljše sposobnosti funkcioniranja telesa v okolju ter pridobivanje novih izkušenj. Začetki tega terapevtskega pristopa izhajajo iz Nizozemske, kjer so ga prvotno uporabljali v ustanovah s težje duševno prizadetimi osebami. Pozitivni učinki so se pokazali tudi pri ostalih obiskovalcih, zato je tovrstna terapija postala pomembna tudi na pedagoškem in rehabilitacijskem področju. Gre za vodeno terapijo, ki hkrati omogoča dinamično raziskovanje in umirjanje. V sobi, ki je posebej opremljena z različnimi tehničnimi pripomočki, posebej izobraženi strokovni sodelavci spodbujajo pridobivanje elementarnih izkušenj, kot so: tipati, občutiti, okusiti, vonjati, videti in slišati, s čimer so mladi pacienti deležni pomembnih in pozitivnih izkušenj o svojih čutilih.

»V sobi se uporabljajo različni zvočni, vidni, aromatični in drugi senzorični učinki. Da bi dosegli čim boljše rezultate, je nujno tudi ustrezno strokovno zanje terapevtov. ˝Snoezelen˝ uro pripravimo in izvajamo glede na starost in potrebe otroka. Pri tem je zelo pomembno, da opazujemo njegove odzive ter vpliv posameznih dražljajev na njegovo zaznavanje in počutje. Nasploh so otroci po bivanju v Snoezelen sobi sproščeni in dobro razpoloženi,« je ob tej priložnosti povedala dr. med. Katja Groleger Sršen, zdravnica na otroškem oddelku URI-Soča ter predsednica društva KROS.

»Na prostor za izvajanje terapije Snoezelen smo na URI-Soča zelo ponosni, saj bomo z njim tako še učinkovitejši na področju rehabilitacije mladih pacientov. Ob tej priložnosti se tako zahvaljujem sodelavcem National Geographic Slovenija in organizatorjem Bolle teka, ki so prepoznali našo potrebo in zagotovili potrebna sredstva za realizacijo tega projekta. Z njihovo pomočjo bo tako za otroke, ki se rehabilitirajo pri nas in so bili največkrat deležni zelo težkih situacij, bivanje pri nas manj stresno, zaradi česar lahko pričakujemo tudi boljše in hitrejše rezultate pri njihovem okrevanju,« je ob otvoritvi nove multisenzorne sobe povedal generalni direktor URI–Soča, mag. Robert Cugelj.

3
Dr. Katja Groleger Sršen, predsednica društva KROS, in mag. Robert Cugelj, direktor URI-Soča, ob uradni otvoritvi sobe Snoezelen.


2
V okviru dogodka so se podelila tudi priznanja donatorjem. Na fotografiji je priznanje prejel Arne Hodalič.

1
Pred uradno otvoritvijo sobe je potekal zabavni program.

priznanje
Irena Cerar, odgovorna urednica National Geographic Juniorja s priznanjem, ki ga je Založba Rokus Klett prejela za svoja humanitarna prizadevanja.