Novice

Več novic >> Arhiv

Sedmo veliko potovanje z National Geographicom

04.04.2016

Šrilanka: Otok sreče

Šrilanka: Otok sreče

27. oktober–6. november 2016

Obiskali bomo stare prestolnice, se sprehodili po slovitih plantažah čajevca, brskali po tržnicah in spoznavali življenje domačinov. Spremljala vas bosta urednik fotografije Arne Hodalič in odgovorna urednica dr. Marija Javornik.

Ste vedeli?

Šrilanka leži na istoimenskem otoku (nekdanji Cejlon) v Južni Aziji, ob južnem robu Dekanskega polotoka; od podceline jo loči 65 do 140 kilometrov širok Palkov preliv. V notranjosti otoka je Osrednje višavje, kjer se nad planotasto pokrajino dvigajo mogočni vrhovi in planote, med njimi najvišji vrh Pidurutalagala (2524 m) in sveta gora Adamov vrh (2243 m) z domnevnim odtisom Adamove, Budove ali Šivove noge, ki je že od 10. stoletja pomembna romarska pot s svetišči. Gozdovi pokrivajo 30 odstotkov otoških površin.

Večinsko prebivalstvo otoka so Singalci; govorijo singalski jezik, ki sodi v indoevropsko jezikovno skupino in ga pišejo v singalski pisavi, nastali iz indijske pisave brahmi. Po veroizpovedi so večinoma budisti. Druga največja skupina so dravidski Tamilci, ki živijo predvsem na severu otoka, govorijo tamilsko in uporabljajo tamilsko pisavo, ki je prav tako nastala iz pisave brahmi. Po veroizpovedi so večinoma hindujci.Šrilanka ima bogato in burno zgodovino. V 5. stoletju pr. n. š. so se na otok iz severne Indije priselili Singalci in v 4. stoletju pr. n. š. ustanovili močno državo s središčem v Anuradhapuri, pod indijskim vladarjem Ašoko pa so iz Indije sprejeli budizem. Konec 10. stoletja je otok osvojila tamilska rodbina Chola, nato so se Singalci leta 1070 spet osamosvojili in prestolnico prestavili v Polonnaruwo (do leta 1236). V 14. stoletju je enotna država razpadla na več delov, med njimi sta bila Kotte na zahodu in Kandy v osrednjem delu, na severu pa je na začetku 14. stoletja nastala tamilska država; iz tega obdobja izvira tudi globoka razcepljenost otoka na singalski in tamilski del.

Leta 1505 so na otok prispeli Portugalci in ustanovili več trgovskih postojank. Leta 1658 so jih z otoka izrinili Nizozemci, te pa leta 1796 britanska Vzhodnoindijska družba. Velika Britanija je leta 1802 ves otok razglasila za kronsko kolonijo in na njem zasadila velike plantaže čajevca, kavčukovca, kavovca in začimb, na katerih je temeljil uspešen gospodarski razvoj kolonije. Cejlon je postal neodvisen leta 1948, leta 1972 se je preimenoval v Šrilanko. (Po: Karel in Marjeta Natek: Države sveta, Mladinska knjiga 2006, str. 344–345).

Predviden program, cene in prijave si lahko ogledate TUKAJ.