Novice

Več novic >> Arhiv

Mednarodni uspeh mlade fotografinje iz Slovenije

06.02.2012

Lara PučkoFotografija: Lara Pučko

Društvo National Geographic Society je razglasilo zmagovalce 6. mednarodnega fotografskega natečaja, na katerem so sodelovali mladi bralci revije National Geographic Kids oziroma njenih mednarodnih licenčnih izdaj po svetu. Prvo mesto v kategoriji Humor je osvojila Slovenka, 13-letna Lara Pučko iz Hotinje vasi, ki je posnela izviren portret za prometnim znakom.

Natečaj je potekal dvostopenjsko – najprej na nacionalni ravni v posameznih državah (Združenih državah Amerike, Kanadi, Bolgariji, Egiptu, Madžarski, Indoneziji, Litvi, Južnoafriški republiki, Turčiji, Združenem kraljestvu in Sloveniji), nato pa še na mednarodni. Skupaj je na natečaj prispelo 12.371 fotografij.

Na slovenskem natečaju so sodelovali bralci revije National Geographic Junior, stari med 6 in 14 let. Fotografije zmagovalcev posameznih kategorij (Humor, Živali, Pokrajina in Ljudje) so bile nato poslane v Washington.

“Mednarodni fotografski natečaj National Geographica za juniorje je imenitno sredstvo za spodbujanje otrok po vsem svetu k ustvarjalnemu dokumentiranju svoje okolice,” meni Melina Bellows, izvršna podpredsednica in odgovorna urednica revije National Geographic Kids pri društvu National Geographic Society. “Vsako leto prejmemo čedalje več in čedalje kakovostnejše fotografije. Upamo, da nam bo pri mladih bralcih uspelo spodbuditi ljubezen do fotografije, ki bo trajala vse življenje.”

Arne Hodalič, urednik fotografije pri revijah National Geographic Junior in National Geographic Slovenija ter predsednik strokovne žirije slovenskega natečaja, je ob Larinem uspehu izjavil: “Že večkrat sem rekel, da smo Slovenci narod fotografov … Uspehi na mednarodnih prizoriščih, zmage na natečajih in objave v najprestižnejših revijah to le potrjujejo. A očitno se nam ni bati, da ne bo tako tudi v prihodnosti. Na mednarodnem natečaju, ki ga organizira revija National Geographic, je v kategoriji Humor zmagala naša trinajstletnica, in to med več kot 12.000 posnetki z vsega sveta! Njena res odlična fotografija v črno-beli tehniki je pravi vzor dobre kompozicije, odlične ideje in seveda tudi tehnične izvedbe. Očitno več kot dovolj za zmago na tako pomembnem natečaju.”

Uredništvo revije National Geographic Junior iskreno čestita Lari za dosežen mednarodni uspeh.

Podatke o vseh zmagovalcih in njihove fotografije najdete na:
http://press.nationalgeographic.com/downloads/IPC_Kids (uporabniško ime: press , geslo: press).