Novice

Več novic >> Arhiv

Izid knjige V Klari je nekaj več (tudi en majhen kromosom)

21.03.2017

Klara

Spoštovani uredniki in novinarji!

Ljubljana, 21. marec 2017 – Danes, 21. marca 2017, ob svetovnem dnevu downovega sindroma, je Založba Rokus Klett v sodelovanju z društvom Downov sindrom Slovenija izdala knjigo V Klari je nekaj več (tudi en majhen kromosom) avtorice Mire Dobravec.

Downov sindrom ali trisomija 21 je pojav, pri katerem je v vsaki celici 21. kromosom prisoten trojno. Takšno stanje kromosomov upočasnjuje posameznikov telesni in duševni razvoj. V Sloveniji se vsako leto rodi približno 17 otrok z downovim sindromom, vendar je za večino ljudi to še vedno neznanka.

Knjižica V Klari je nekaj več (tudi en majhen kromosom) bralca popelje skozi zgodbo družine, ki dobi dojenčka z downovim sindromom. Približala se bo tako odraslim kot otrokom, saj zgodbo povezujejo prisrčne ilustracije in krajša besedila, namenjena otrokom, ki so se šele naučili brati. Bralcu bo pomagala pri sprejemanju drugačnosti in ga usmerjala pri tem, kako se približati človeku z downovim sindromom.

Knjigo je Založba Rokus Klett izdala kot del niza družbeno odgovornih aktivnosti in knjižnih izdaj, saj bo večinski delež naklade namenjen podaritvi ravnateljem izobraževalnih ustanov in društvu Downov sindrom Slovenija. Tako želi založba ozaveščati tudi o manj razširjenih življenjskih tematikah in družinam, ki se srečujejo s tovrstnimi izzivi, zagotoviti čtivo, s katerim se lahko poistovetijo – ter jim izziv vsaj malce olajšati.

O tematiki so ob izidu knjige nekaj besed povedale Alenka Šelih, predsednica društva Downov sindrom Slovenija, Mira Dobravec, avtorica knjige, in Maruša Kmet, glavna direktorica Založbe Rokus Klett.